Člověka mrzí víc to co neudělal než to co udělal.

Srpen 2008

Profesorka

31. srpna 2008 v 13:50 Profesorka Prýtová
Předmět, jež se na škole čar a kouzel učí od prvních ročníků se zabývá kouzelnými rostlinami, které v mudlovském světě nenajdeme. Vyučuje se ve sklenících, kde jsou jednotlivé rostliny pěstovány a které mají různé stupně, podle nebezpečnosti. Vyučuje je profesorka Prýtová, kolejní ředitelka Mrzimoru.

Životopis Emma Thompson

31. srpna 2008 v 9:45 EMMA THOMPSON
Povolání: Herečka
Věk: 49
Datum narození: 15. 04. 1959
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Znamení: Beran

Životopis

Pochází z divadelnické rodiny; je dcerou anglického herce a režiséra Erica Thompsona a herečky Phyllidy Lawové. Dříve než ukončila 1982 studia anglické literatury na Cambridge University, vystupovala tři roky s divadelním souborem Footlights na scéně edinburghského divadla Fringe. Na univerzitě se aktivně věnovala divadlu; jako herečka, spoluautorka, spolurežisérka a spoluproducentka se podílela na ženské revui Ženská hodinka a dokonce uspořádala svou vlastní show Short Vehicle.

Při inscenování hry Johna Osborna Ohlédni se v hněvu v londýnském West Endu byla partnerkou svého manžela, herce, dramatika a režiséra Kennetha Branagha (rozvedla se s ním 1995), s jehož souborem Renaissance Theatre absolvovala světové turné se Shakespearovými dramaty Král Lear a Sen noci svatojánské. Uplatnila se také v TV, mj. v pravidelných komediálních pořadech Alfresco (1984) a Tutti Frutti (1987), v epickém seriálu podle románové série Olivie Manningové Válečné štěstí (dvě ceny BAFTA) a ve vlastních pořadech Thompson a The Emma Thompson Special; jako host se objevila v britském seriálu The Young Ones (Klub mladých) a v populárním americkém seriálu Cheers (Na zdraví! - ČTV).

Před film. kamerou debutovala až jako třicetiletá úlohou zdravotní sestry Kate Lemonové, do níž se zamiluje americký herec (Jeff Goldblum), v komedii Vysoký chlapík (r. M. Smith). Do mezinárodního diváckého povědomí vstoupila díky filmům K. Branagha, v nichž vytvořila po jeho boku zcela protikladné typy hrdinek: francouzská princezna a posléze manželka anglického krále Kateřina ve film. adaptaci Shakespearova historického dramatu Jindřich V., zavražděná klavíristka Margaret Straussová a tajemná dívka Grace v psychothrilleru Znovu po smrti, introvertní nakladatelka Maggie v melodramatické komedii Petrovi přátelé a výřečná šlechtična Beatrice v ekranizaci Shakespearovy milostné komedie Mnoho povyku pro nic.

Působivou kreaci, oceněnou Oscarem 1992, Zlatým glóbem 1992 a cenou BAFTA 1992, předvedla v postavě londýnské intelektuálky německého původu Margaret Schlegelové, která je spolu se svou citově přepjatou sestrou (Helen Bonham Carterová) osudově poutána k cizímu venkovskému sídlu, ve film. přepisu románu Edwarda Morgana Forstera Howards End (r. J. Ivory).

V poněkud dramaticky tlumenější poloze pojala úlohu slečny Kentonové, zářivě soucitné hospodyně, o jejímž nenaplněném milostném vztahu k majordomovi (Anthony Hopkins) ze šlechtického sídla vypráví psychologický snímek podle románu Kazua Ishigura Soumrak dne (r. J. Ivory).

Jiným nervně energickým projevem obdařila další svou výraznou postavu, advokátku Gareth Peirceovou, které se podaří prokázat nevinu irského mladíka (Daniel Day-Lewis), nespravdlivě odsouzeného na doživotí z údajného terorismu, v politickém dramatu Ve jménu otce (r. J. Sheridan). Velký mezinárodní úspěch jí přinesla spolupráce na film. adaptaci romantického románu Jane Austenové Rozum a cit (r. A. Lee).

Jako autorka scénáře k tomuto filmu získala Oscara 1995, Zlatý glóbus 1995 a nominaci na cenu BAFTA 1995. Řadou ocenění (mj. Zlatý glóbus 1995, cena BAFTA 1995 a nominace na Oscara 1995) byl odměněn její výkon v úloze uvážlivé Elinor Dashwoodové, která se po řadě nedorozumění dočká naplnění svého citu k londýnskému mladíkovi (Hugh Grant).

Za hostování v komediálním seriálu Ellen získala cenu Emmy 1998. Ze vztahu s hercem Gregem Wisem, kterého poznala při natáčení Rozumu a citu, se jí narodila dcera Gaia Romilla (nar. 1999). Herectví se věnuje také její mladší sestra Sophie Thompsonová.

Kenneth na Branagh Hosts Premier

31. srpna 2008 v 9:41 KENNETH BRANAGH
Branagh Hosts Premier At Wales Smallest Cinema, 23.2.2008
gettyimages



Filmografie Kenneth Branagh

31. srpna 2008 v 9:34 KENNETH BRANAGH
Jako herec
2005 -Warm Springs (Warm Springs) role: Franklin Delano Roosevelt
2004 -5 dětí a TO (Five Children and It) role: Uncle Albert
2002 -Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and The Chamber of Secrets) role: Professor Gilderoy Lockhart
2002 -Rabbit proof Fence (Rabbit-Proof Fence) role: A.O. Neville
2002 -Shackleton (Shackleton) role: Sir Ernest Henry Shackleton
2001 -Putování s dinosaury - Balada o Alosaurovi (Ballad of Big Al, The) role: vypravěč
2001 -Zvíře v nás (Beasts Within, The) role: Vypravěč
2001 -Konference ve Wannsee (Conspiracy) role: Reinhard Heydrich
2001 -Triumf savců (Triumph of the Beasts) role: vypravěč
2001 -Putování s pravěkými zvířaty (Walking with Beasts) role: vypravěč
2000 -Marná lásky snaha (Love's Labour's Lost) role: Berowne
2000 -Eldorádo (Road to El Dorado, The) role: Miguel
1999 -Jak se natáčelo Putování s dinosaury (Making of 'Walking with Dinosaurs', The) role: vypravěč
1999 -Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs role: vypravěč
1999 -Wild Wild West (Wild Wild West) role: Dr. Arliss Loveless
1998 -Celebrity (Celebrity) role: Lee Simon
1998 -Perníkový dědek (Gingerbread Man, The) role: Rick Magruder
1998 -Historie hororu (Universal Horror) role: vypravěč
1994 -Frankenstein (Frankenstein) role: Victor Frankenstein
1993 -Mnoho povyku pro nic (Much Ado About Nothing) role: Benedick
1991 -Znovu po smrti (Dead Again role: Roman Strauss / Mike Church
1989 -Jindřich V. (Henry V role: Henry V
1981 -Ohnivé vozy (Chariots of Fire) role: Artist

Jako režisér
2000 -Marná lásky snaha (Love's Labour's Lost)
1994 -Frankenstein (Frankenstein)
1993 -Mnoho povyku pro nic (Much Ado About Nothing)
1991 -Znovu po smrti (Dead Again)
1989 -Jindřich V. (Henry V)
Jako scénárista
2000 -Marná lásky snaha (Love's Labour's Lost)
1993 -Mnoho povyku pro nic (Much Ado About Nothing)
1989 -Jindřich. (Henry V)
Jako producent
2000 -Marná lásky snaha (Love's Labour's Lost)
1994 -Frankenstein (Frankenstein)
1993 -Mnoho povyku pro nic (Much Ado About Nothing)

Životopis Kenneth Branagh

31. srpna 2008 v 9:28 KENNETH BRANAGH
Povolání: Herec
Věk: 47
Datum narození: 10. 12. 1960
Místo narození: Belfast, Severní Irsko, Velká Brit
Znamení: Střelec

Životopis

Pochází z protestantské řemeslnické rodiny. Od svých deseti let vyrůstal v anglickém Readingu. Od mládí psal verše a četl náruživě Shakespeara, který ho osudově ovlivnil. Svá herecká studia na Royal Academy of Dramatic Art (RADA) v Londýně si platil z honorářů za účinkování v TV seriálech jako rodinná sága Billy aj. Pozornost vzbudil 1981 svou absolventskou rolí Hamleta.

Ještě víc zintenzívnil spolupráci s TV a zároveň velmi aktivně působil na různých divadelních scénách (West End, Upstream Theatre a Greenwich Theatre). Byl angažován do Royal Shakespeare Company ve Stratfordu, kde 1984 sklidil úspěch v titulní úloze Shakespearova Jindřicha V., kterého pak hrál také ve film. verzi, s níž debutoval 1989 jako film. režisér. 1985 založil vlastní divadelní soubor Renaissance Theatre Company a v rámci jeho repertoáru zinscenoval jako režisér a herec několik Shakespearových a také vlastních her (mj. Veřejný nepřítel, Tell Me Honestly).

První výraznou film. roli, archeologa a válečného veterána Charlese Moona, kterého pronásledují tíživé vzpomínky z fronty, vytvořil v psychologickém dramatu Měsíc na venkově (r. P. O'Connor). Mezinárodní popularitu, dvě nominace na Oscara 1989, cenu BAFTA 1989 a dvě ceny Felixe 1990 získal za herecký výkon a režii výpravného historického snímku Jindřich V., po jehož úspěšném uvedení začal být přirovnáván k Laurenci Olivierovi a Orsonu Wellesovi, pro něž se stala Shakespearova díla také osudovou uměleckou vášní (režíroval filmy Hamlet, Mnoho povyku pro nic a Marná lásky snaha).

Druhým svým filmem, psychothrillerem Znovu po smrti, v němž navíc zvládl dvojroli soukromého detektiva Mika Churche a popraveného skladatele Romana Strausse, se pokusil o úvahu na téma převtělování a možného vlivu minulého života protagonistů na jejich život současný. Je autorem vlastní autobiografické knihy Beginning (1988, Začátek) a režisérem krátkého snímku Swan Song (1992, Labutí píseň), nominovaného na Oscara.

Za vynikající přínos filmu dostal od Britské akademie film. a televizního umění (BAFTA) Cenu Michaela Balcona (1993). Do 1995 byl ženatý s herečkou Emmou Thompsonovou, s níž spolupracoval už od studentských let na všech svých divadelních a film. projektech.

Miriam v divadle

31. srpna 2008 v 9:18 MIRIAM MARGOLYES
Filmová představitelka profesorky Prýtové, paní Margolyesová se odváží vystoupit na prkna v australského divadla 13.-17. listopadu, kde předvede jakousi ženskou show na poctu anglického spisovatele Charlese Dickense. V představení Dickinsonovyženy by se měla předvést ve 23 rozlišných rolích mužů i žen z osobního a pracovního života Dickence.
"Celý život jsem byla obdivovatelkou pana Dickense," říká Miriam, "Vášnivou obdivovatelkou a chtěla bych jeho komiku, všestrannost a radost ze života sdílet s vámi."


Nic moc

31. srpna 2008 v 9:16 MIRIAM MARGOLYES

Místo narození

Oxford, Oxfordshire, Anglie, Velká Británie

Datum narození

18. května 1941 (Býk)

1 fotka

31. srpna 2008 v 9:13 PEDJA BJELAC

Slovenský uatřižek z novin

31. srpna 2008 v 9:12 PEDJA BJELAC
Obrázek “http://i109.photobucket.com/albums/n75/Lovegood-Luna/img021Custom-1.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
potterweb.cz

Pedja v Dobré čtvrti

31. srpna 2008 v 9:09 PEDJA BJELAC
Pedja Bjelac žije v Česku už téměř patnáct let a cizince připomíná rozhodně víc vizáží než mluvou. V Dobré čtvrti hraje mafiána Dragana, který žije s půvabnou Danicou (Verica Nedeska-Trajkova). Mají spolu malého syna. Problémy nastanou, když se do Danici zakouká starý známý z první řady seriálu Michal Koreň (Přemysl Boublík).
Natáčení původního českého seriálu Dobrá čtvrť se jistě jen těžko dá srovnat s pracemi na Harry Potterovi. Ale přece jen, co je jinak? " Práce jde v Čechách rychleji kupředu. S Harry Potterem jsem v Londýně strávil půldruhého roku, film byl velice náročný i z výtvarného hlediska. Seriál v Praze točím zatím jen pár dní," vysvětluje Pedja.
Už dříve prozradil, že spolu s Albusem Brumbálem (sir Michael Gambon) utíkali z placu, aby si mohli tajně zakouřit. "Režisér Smyczek je jako kuřák liberálnější," pochvaluje si Bjelac.

Igor Karkarov jak to asi bylo

31. srpna 2008 v 9:07 Igor Karkarov
Igor Karkarov je bývalý smrtijed, který se poprvé objevil ve čtvrtém díle, kdy přijel spolu s Kruvalem, kde dělal ředitele, do Bradavic na turnaj tří kouzelnických škol. Jako ředitel jedné ze škol seděl také v porotě turnaje, ve které silně stranil svému šampionovi - Viktoru Krumovi. O tom, že byl smrtijed se dozvídáme od Siriuse Blacka, chytil ho Pošuk Moody ještě jako bystrozor po šestiměsíčním pronásledování. V myslánce Harry viděl jeho soud, kde jmenoval další smrtijedy, aby se zachránil. Kvůli tomu se znelíbil ostatním. Celý rok, co byl v Bradavicích se také snažil mluvit se Snapem, také bývalým smrtijedem, o sílícím znamení zla na levém předloktí. Po turnaji tří kouzelnických škol utekl, protože se bál, že ho lord Voldemort zabije nebo umučí za to, že prozradil spoustu smrtijedů, aby se vyhnul vězení. Nakonec byl skutečně zabit někde v chatrči na severu.


Apon něco

31. srpna 2008 v 8:59 PEDJA BJELAC
Pedja Bjelac zahájil hereckou kariéru ve své rodné Jugoslávii, kde je dodnes jednou z předních osobností televize a filmu. Hrál například v Stůj při mně a 120 SA 80. V posledních letech se stává součástí různých evropských filmových produkcí jako byly francouzské Harrisonvy květy či belgický The Final Victim. Americké i evropské publikum jej mohlo vidět v bláznivé komedii Eurotrip. V televizi se objevil ve snímcích z produkce NBC - Cries of Innocence, Arianin boj a Děti duny. V Anglii se Bjelac objevil ve dvoudílném televizním filmu Válečníci, kde mu byli hereckými partnery Damian Lewis a Ioan Gruffudd; hrál také v Charles II. po boku Rufuse Sewella. V roce 2005 ztvárnil roli, kterou všichni dobře známe - tajemného ředitele chlapecké školy v Kruvalu, Igora Karkarova ve čtvrtém pokračování filmu o Harrym Potterovi, nesoucím název Harry Potter a Ohnivý pohár.
//<![CDATA[ sklikBanner({ codeId: 36, formatId: 23, url: new String(window.location.href), cborder: '000000', cbackground: 'FFFFFF', ctitle: '000000', ctext: '000000', curl: '3d1f01', simg: 0 }); //]]>


Něco o zoe

11. srpna 2008 v 11:24 ZOE WANAMAKER
Datum narození:13.5.1949
Místo narození: New York, USA
je mi líto víc jem toho nenašla

Filmografie Ian Hart

11. srpna 2008 v 10:29 IAN HART

Filmografie

Jako herec
2007 -Dirt (Dirt) role: Don Konkey
2005 -Panenská královna (TV seriál) (Virgin Queen, The ) role: William Cecil - Lord Burghley
2005 -Snídaně na Plutu (Breakfast on Pluto) role: PC Wallis
2005 -Tristram Shandy (A Cock and Bull Story) role: Joe
2004 -Strings (Strings) role: Ghrak
2004 -Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking) role: Dr. Watson
2004 -Hledání Země Nezemě (Finding Neverland) role: Sir Arthur Conan Doyle
2003 -Lví doupě (Den of Lions) role: Rob Shepard
2002 -Pes baskervillský (Hound of the Baskervilles, The) role: Dr. John Watson
2002 -Zabij mě něžně (Killing Me Softly) role: Senior Police důstojník
2001 -Sinatra (2001) (Strictly Sinatra) role: Toni Cocozza
2001 -Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) role: Professor Quirinus Quirrell / Voldemort
2000 -Best (Best) role: Nobby Stiles
2000 -Jedna za druhou (Closer You Get, The) role: Kieran
2000 -Vášnivá salsa (Born Romantic) role: Second Cab Driver
1999 -V zemi divů (Wonderland) role: Dan
1998 -Nepřítel státu (Enemy of the State) role: Bingham
1996 -Michael Collins (Michael Collins) role: Joe O'Reilly
1995 -Angličan, který vylezl na kopec (Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain, The) role: Johnny Shellshocked
1994 -Backbeat (Backbeat) role: John Lennon

Životopis Ian Hart

11. srpna 2008 v 10:25 IAN HART
Ian HartPovolání:herec
Věk:43
Datum narození: 8. 10. 1964
Místo narození:
Liverpool, Velká Británie
Znamení:Váhy

Životopis

Pochází ze tří dětí z katolické rodiny. Jako osmnáctiletý byl přijat v Londýně do divadelní školy, kterou však po dvou týdnech opustil.

Vystřídal různá zaměstnání v divadlech, ale i mimo ně (pracoval v kuchyních, na farmě a v továrně na plasty).

Od pol. 80. let se začal herecky uplatňovat v TV a ve filmu, kde na sebe upozornil úlohou liverpoolského hudebníka Johna Lennona v životopisném snímku o začátcích skupiny Beatles s názvem Backbeat (r. I. Softley). Tutéž autentickou postavu ztělesnil také později v TV dramatu Dva z nás.

První umělecké úspěchy zaznamenal v pol. 90. let, kdy získal za své výkony prestižní mezinárodní ocenění. Evropskou film. cenu Felixe 1995 mu vynesla hlavní role idealistického liverpoolského komunisty Davida Carra, o jehož zkušenostech ze španělské občanské války pojednává politické drama Země a svoboda (r. K. Loach).

Za vedlejší part psychopatického unionistického zabijáka Gingera v politickém dramatu z Belfastu 70. let Nic osobního (r. Th. O'Sullivan) obdržel Volpiho pohár na MFF v Benátkách 1995.

Vrcholem dosavadní trojnásobné spolupráce s režisérem Neilem Jordanem je role ostýchavého detektiva Parkise v milostném dramatu Hranice lásky podle románu Grahama Greena Konec dobrodružství.

Výraznou hereckou kreaci, jež byla oceněna na MFF v Karlových Varech 2000, předvedl v úloze sympatického řidiče kamionu Clivea, který pomáhá londýnské právničce (Lena Headeyová) s převozem alkoholického otce (Stellan Skarsgård) za umírající matkou (Charlotte Ramplingová), v psychologické road movie Aberdeen (r. H. P. Moland).

Jeho jevištní činnost je spojena zejm. s divadly Playhouse v Liverpoolu (Psí odpoledne, Breezeblock Park Willyho Russella, The Holiday Philipa Barryho), s Sherman Theatre v Cardiffu (Kureishiho Moje krásná prádelnička), Everyman v Cheltenhamu (Büchnerův Vojcek) a Gate Theatre v Dublinu (Pinterův Návrat domů, s nímž se představil v červenci 2001 v New Yorku).